Resa genom jazzens historia

Jazzens historia började på sent 1800-tal i USA. Genren skapades med inspiration från ett flertal musikstilar, som alla var förenade av såväl afro-amerikanska som euro-amerikanska traditioner och influenser. Jazz är än idag ett musikaliskt fenomen som ger uttryck för den mänskliga psykologins kreativa, varierade och ibland kontraintuitiva natur. Här nedan kan du läsa mer om jazzens historia och denna genres kännetecken.

Jazzens historia – från Afrika till New Orleans och vidare

Jazzens historia är som sagt dryga hundra år gammal och denna genre har på så kort tid spridit sig över hela jorden till att bli en världskulturell institution. Jazz är musik som både kan vara självklar och oklar; improvisation och blandningar av olika rytmer kännetecknar och utmärker jazzen till en helt unik genre. Musikstilar som ragtime och blues har präglat jazzens historia och ligger till grund för dess uttryck. I jazzens historia har det hittills funnits många subgenrer – så som Gypsy Jazz och Cool Jazz – men ingen beskriver denna genres fria stil bättre än just Free Jazz. Jazzen är en sällsynt fri musikstil i vilken olika instrument, som exempelvis trumpeter och saxofoner, ackompanjerar varandra och skapar underbar musik tillsammans. Med såväl afrikanska som europeiska och likaså amerikanska rötter är jazzen en musikstil av variation – och somliga tycker om den mer än andra; att äldre gillar jazz mer framgår i ett avsnitt av äldre gillar jazz på SVT. Programet visar vetenskaplig forskning om teorin kring hur jazz skapas.

Jazzens historia är fylld av intressanta musiker och historier

Jazz är musik för fantasin och för livet. Älskar du jazz, är nyfiken och vill lyssna och lära dig mer om genren är ett besök på jazzklubb eller jazzfestival att rekommendera. Varje år arrangeras internationella jazzfestivaler runt om i världen och i de flesta städer finns det gott om trevliga jazzklubbar där du kan njuta av musiken. Länge leve jazzen och allt den har att erbjuda!